Kampung Pelangi Kini Jadi Lokasi Paling Popular Di Instagram

Memburu lokasi baru dan unik untuk diteroka, keunikan Kampung Pelangi seolah-olah menarik tangan saya ke sana. Kampung Pelangi ini asalnya dikenali dengan nama Kampung Wonosari, terletak di daerah Semarang, Indonesia. Dahulunya, persekitaran di kampung ini agak kumuh dan tidak terjaga.

Oleh demikian, sebagai langkah merawat semula maka tercetuslah idea ini. Kampung yang dahulunya suram dan tidak dipandang orang kini bertukar menjadi salah satu lokasi hits buruan pelancong sekaligus terkenal sebagai destinasi yang paling instagrammable di Semarang, Indonesia.

                  INSTAGRAM: @RINI7144
                   INSTAGRAM: @HANDAYANI_HABRAAR

Kerja-kerja mengubahsuai dilakukan pada 17 April 2017 yang lepas dengan kerjasama penduduk setempat dan sukarelawan. Dianggarkan, tidak lebih daripda 300 penduduk yang tinggal di sini.

Selain rumah dan jalan yang berwarna-warni, seni mural dan lukisan 3D turut menjadi sumber tarikkan utama Kampung Pelangi. Di sini terdapat juga kemudahan seperti restoran, kedai runcit serta kedai menjual cenderahati.

Buat anda yang suka dengan suasana ceria, Kampung Pelangi merupakan destinasi berbaloi dilawati jika berkunjung ke Semarang. Paling menarik, Kampung Pelangi juga disebut sebagai destinasi yang mesra pelancong.

 

                   INSTAGRAM: @ANAS_BU_48
                   INSTAGRAM: @DWIRHY11
                   INSTAGRAM: @MUHAMMAD.SURYANOOR

 

Sumber : thevocket.com

'

Yeezy boost 350 V2 Yeezy boost 350 V2 for sale Yeezy 350 V2 for sale Yeezy 350 V2